32 C
Janja
Utorak, 18.06.2024.
NaslovnicaZdravlje7 dobrobiti mladoga luka

7 dobrobiti mladoga luka

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Preporuke ljekara i stručnjaka za zdravu ishranu, nam govore da ishrana mora biti što raznovrsnija i uravnoteženija. Tokom godine organizam treba da zadovolji svoje potrebe svim neophodnim sastojcima iz prirode, koje je svevišnji u tu namjenu i stvorio. Na taj način održava se neophodni balans u organizmu i uslov da čovjek bude zdrav i dugovječan. Svaki period tokom godine donosi u prirodi biljne namirnice za kojima organizam ima potrebu.

U proljetnom periodu, nakon zelene salate o kojoj smo govorili u prethodnom članku, na red dolazi mladi luk.

Osim što svojim specifičnim ukusom i mirisom povećava apetit, mladi luk je iznimno zdrav jer obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. 

Budući da je siromašan kalorijama izvrstan je izbor i za sve one koji paze na liniju. 

Osim što obiluje vlaknima, mladi luk sadrži vitamine A, C i K te vitamine B-skupine.

Bogat je sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem, kromom i manganom te polifenolom kvercetinom. 

Luk se može pripremati na razne načine, ali je za maksimum zdravstvenih dobrobiti, najbolje da ga jedete u sirovom obliku (ili kratko kuhan), zajedno s njegovim dugim zelenim listovima. 


Dobrobiti konzumacije mladoga luka

Otkrivamo samo neke od brojnih zdravstvenih dobrobiti zbog kojih bi se mladi luk trebao što češće naći na vašem stolu.

  1. Štiti od srčanih oboljenja

Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće sprečava oštećenja stanica izazvana djelovanjem slobodnih radikala, kao i nastanak krvnih ugrušaka ili ateroskleroze. 

Sumporni spojevi u mladom luku smanjuju rizik od nastanka koronarne srčane bolesti. 

Vitamin C kojim obiluje pridonosi snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska te pomaže protiv nastanka srčanih oboljenja. 

  1. Smanjuje rizik od raka i tumora

Sumporni spojevi uvelike su zaslužni za antikancerogeno djelovanje ovog povrća.

Alil sulfid što ga sadrži mladi luk znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a osobito snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog crijeva. 

  1. Pomaže kod prehlade i gripe   

Mladi luk ima antivirusna i antibakterijska svojstva, stoga je izvrstan prirodni lijek za oboljenja disajnog sistema, poput prehlade, viroze ili gripe. 

Budući da obiluje vitaminima A i C, mladi luk jača imunitet, a samim time štiti organizam od infekcija, upala, gljivica i raznih drugih oboljenja. 

  1. Smanjuje rizik od dijabetesa

Zahvaljujući sumporu, koji ima i antikancerogeno djelovanje, mladi luk pomaže i u snižavanju razina šećera u krvi. Njegovom konzumacijom povećat ćete razine inzulina, hormona koji je zaslužan za prijenos šećera iz krvi do drugih stanica u tijelu. Na taj način smanjit ćete rizik od pojave dijabetisa.  

  1. Čuva zdravlje vida

Ovo povrće obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji također štiti zdravlje očiju. 

Kod velikog manjka ovog vitamina u prehrani vid se može znatno pogoršati te se kod osobe može pojaviti i tzv. noćno sljepilo. 

  1. Potiče probavu i ublažava probavne tegobe 

Budući da mladi luk obiluje zdravim vlaknima, njegovom konzumacijom znatno ćete poboljšati svoju probavu. Osim što potiče apetit, on također djeluje kao pravi prirodni lijek protiv proljeva i drugih tegoba probavnog sistema.   

  1. Pridonosi gustoći kostiju   

Želite li sačuvati zdravlje svojih kostiju, jedite što više mladog luka. Zahvaljujući obilju vitamina C, koji pridonosi sintezi kolagena, luk snaži vaše kosti, dok vitamin K čuva gustoću kostiju. 

Zahvaljujući ovom proljetnom povrću, koje usto sadrži i za kosti važne minerale kalcij i fosfor, spriječit ćete nastanak osteoporoze, koja donosi povećan rizik od prijeloma. 

Mladi luk sadrži i protuupalni sastojak kvercetin, stoga je odličan odabir i za one koji boluju od artritisa ili ga pak žele spriječiti.   

Po mogućstvu birati luk koji je proizveden na otvorenom,jer je bogatiji mikroelementima koje mu daje “sunčani vjetar”.

Zašto treba jesti i pera?

 

Nemojte bacati zeleni dio mladoga luka ili pera jer su ona izuzetno zdrava! 

Osim što imaju protuupalna i protugljivična svojstva, snižavaju krvni pritisak te uveliko pomažu kod upale grla. 

Također, konzumacijom pera mladoga luka smanjit ćete stres i osjećaj umora. 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!
 

Alternativa za vas/Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti