15.4 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU manjem bh entitetu dozvola lovcima za odstrijel divljih svinja

U manjem bh entitetu dozvola lovcima za odstrijel divljih svinja

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je, s obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Srbiji i šteta na usjevima koje ova divljač pričinjava u Srpskoj, donijelo jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištima, a posebno onima koja graniče sa Srbijom.

– Od odstrijeljenih divljih svinja uzimaće se uzorci koji će u saradnji sa Veterinarskim institutom “Dr Vaso Butozan” biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja – saopšteno je iz resornog ministarstva.

 

Na području Srednjeg Podrinja, godinama mnogi poljoprivrednici muke vode sa divljim svinjama. Naime, već do sada napravile su ogromne štete posebno na usjevima kukuruza, ali čak i drugim poljoprivrednim proizvodima.
Iz vlastitog primjera i iskustva znamo da su se danima molili lovci da poduzmu nešto po ovom pitanju, ali nažalost ni oni nisu smjeli na svoju ruku poduzimati ništa što je protuzakonito. Međutim, pojavom afričke kuge i odlukom Vlade vjerujemo da će od sada imati pune ruke posla.
Nakon što kroz kukuruzište prođu divlje svinje

 

 

Kada je riječ o sprečavanju štete koju pričinjavaju medvjedi, Ministarstvo poljoprivrede je svim lovištima u Srpskoj izdalo obavještenje da se, bez obzira na lovostaj, može izvršiti vanredni odstrel pomenute divlje životinje ukoliko pričinjava štetu i predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, ali i imovinu.

/agencije/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti