15.4 C
Janja
Utorak, 23.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeNajava: Sutra, subota, polaganje kamena temeljca za spomen obilježje u Kamenici kod...

Najava: Sutra, subota, polaganje kamena temeljca za spomen obilježje u Kamenici kod Zvornika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Sutra, subota, 17. augusta 2019. godine u Kamenici kod Zvornika, od 11h biće upriličeno polaganje kamena temeljca za spomen obilježje i Memorijalni kompleks i to za tri naselja: Kamenica Donja, Kamenica Gornja i Glodi.

Nakon više ideja i mogućih lokacija, odlučilo se ipak za mjesto koje možete vidjeti na skicama i fotogarafijama. To je lokacija tačno na raskrnici za Gornju Kamenicu i Glode.

Nakon odabrane lokacije krenulo se u otkup zemljišta, ali vlasnici parcela nisu željeli ni ćuti za novac, nego su odmah sve poklonili za izgradnju ovog veoma značajnog za buduće generacije monumentalnog dijela.
Vlasnici su: Hasija Hamzabegović, Zumra Karamujić,Mina Poturović, Sadija Ademovic ,kcerke rahmetli Mehe Omerović te unuci Edib i Mirza Omerović,
Rasim zvani Hamdija Omerović sin rahmetli Salke Omerovic,Zilha Numanovic , Šemsa sa djecom -supruga rahmetli Saliha Omerović. Oni su svoje parcele uvakufili.

Ovo je ruta puta kojom prolazi i Marš mira. Na ovim lokacijama pronađeno je i više masovnih grobnica. Mnogi Kameničani položili su svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine.

Broj stradalih procjenjuje se na više od 3.500.

Dođite u Kamenicu. Svojim prisustvom pokažimo da nismo zaboravili naše šehide.

Kamenica, 17. augusta 2019. sa početkom u 11h.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti