23.1 C
Janja
Ponedjeljak, 24.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiZaposlenima u prosveti će od sledeće godine zarade biti uvećane od sedam...

Zaposlenima u prosveti će od sledeće godine zarade biti uvećane od sedam do 20 odsto.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Vlada Republike Srpske opredjeljena je da poboljšava položaj prosvetnih radnika i zaposlenih u oblasti kulture, kojima će od početka naredne godine plate biti povećane od sedam do 20 odsto, za šta je u budžetu za 2020. godinu obezbjeđeno dodatnih 20 miliona KM, izjavila je ministarka prosvete i kulture Natalija Trivić.

Trivićeva je navela da je budžetom za iduću godinu predviđeno 300.000 KM za planirane reformske procese i usavršavanje nastavnika kao dio tog procesa.

S obzirom na značaj predškolskog obrazovanja, kaže Trivićeva, povećana su i sredstva za program pripreme djece pred polazak u školu, za šta će u narednoj godini biti izdvojeno 500.000 KM.

– Na ovaj način ćemo predškolsko vaspitanje i obrazovanje učiniti dostupnim djeci predškolskog uzrasta i omogućiti im adekvatnu pripremu pred polazak u školu – dodala je Trivićeva.

Prema njenim riječima, više sredstava predviđeno je i za nabavku udžbenika, i to tri miliona KM.

– Ministarstvo je ove godine obezbijedilo besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole i pobjednike republičkih takmičenja, a naredne godine ćemo obezbijediti besplatne udžbenike i za treće i svako naredno dijete u porodici, čime pružamo podršku višečlanim porodicama – rekla je Trivićeva.

Ona je navela da ukupan budžet Ministarstva prosvete i kulture u idućoj godini, uključujući osnovne i srednje škole, đačke domove i institucije specijalnog i umjetničkog obrazovanja, iznosi 354,57 miliona KM.

Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture kaže da će nastaviti saradnju sa Vladom kako bismo na pravičan način došli do povećanja platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

– Najniža plata u prosvjeti sada iznosi oko 450 KM, a sa najavljenim povećanjem bi trebalo da bude oko 600 KM, dok bi plate do 1.000 KM trebalo da budu uvećane za deset odsto – rekao je Gnjatić.

IZJEDNAČAVANjE PRIMANjA

Početkom ove godine, nastavnici i zaposleni sa visokom stručnom spremom u obrazovanju i kulturi su nakon 11 godina dobili veće plate u iznosu od najmanje osam odsto.

To je bio prvi korak u realizaciji Memoranduma o zajedničkim mjerama, koji je zaključen još 2017. između Vlade RS i Saveza sindikata RS, a kojim je predviđeno da 2022. godine dođe do izjednačavanja plata zaposlenima u obrazovanju sa ostalim budžetskim korisnicima.

  Izvor: novosti.rs

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti