9.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaZdravljeTablica: Normalni krvni pritisak prema vašim godinama

Tablica: Normalni krvni pritisak prema vašim godinama

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Visok krvni pritisak je čest problem, a uzrokuje nesanicu, glavobolju, loše raspoloženje. Ipak, visok krvni pritisak nije bezazlen jer pored toga što oštećuje unutrašnje organe, može povećati rizik od srčanog udara, kardiovaskularnih i ostalih bolesti.

Jedan od uzroka visokog krvnog pritiska je i nezdrava ishrana, stoga biste trebali jesti zdravu hranu , i ne unositi puno soli i masti. So povećava krvni pritisak, a u većim količinama, oštećujete i bubrege.

Ishtrana takođe prema savjetima ljekara treba biti raznovrsna i uravnotežena, što nažalost kod većine ljudi zbog savremenog tempa života nije slučaj.

Normalan krvni pritisak zavisi od osobe do osobe i može varirati. Smatra se da je normalan krvni pritisak kod odraslih 130/85.

Ipak, to ne mora biti tako, jer vrijednost krvnog pritiska je drugačija prema starosnoj dobi. Tako da bi bilo dobro da pogledate  tabelu, koju nam objavljuje stranica “Zdrava priroda” koja vam može poslužiti kao smjernica kako bi ste se opredjelili za zdravije životne navike u budućnosti.

Izvor: Zdrava priroda

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti