6.8 C
Janja
Subota, 11.05.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaJanja-„Navoz“: Okupljanjem protiv razdvojenosti i zaborava (Video prilog)

Janja-„Navoz“: Okupljanjem protiv razdvojenosti i zaborava (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Televizija „Podrinje“ je tokom ljeta zabilježila niz okupljanja i susreta između mještana  i onih koji su porjeklom iz Janje. Tom prilikom smo se osvjedočili da građani, iako su rasuti širom Evrope i svijeta, imaju potrebu da se viđaju, druže, razmjenjuju ideje i podsjećaju starih dobrih vremena. Skupovi na otvorenom su na neki način povratili neke stare i davno zaboravljene dobre običaje. U tim ljetnim mjesecima Janjarci su odlučili da kao nekad izađu na ulice sa svojim šalama, pjesmom i pričama iz svakidašnjeg života do kasno u noć.

Ipak, da ova praksa uzima maha i u zimskom periodu, dokaz je i sad već tradicionalno okupljanje janjaraca na dan prvog januara svake godine tačno u podne. Lokacija ovih susreta je na mjestu nekadašnjeg kampovanja u Janji-na popularnom ljetovalištu „Navoz“. Ovaj susret ili svojevrsno sjelo na otvorenom nosi naziv „Tačno u podne“, a traje do večernjih sati uz tradicionalnu riblju čorbu, gulaš, pečenje i naravno muziku uživo.

Ekipa televizije „Podrinje“je prisustvujući ovom događaju probala specijalitete koje smo tamo zatekli i saznali nešto više o motivima i organizaciji ovog susreta.

U tom smislu smo razgovarali sa brojnim učesnicima, a kratak intervju napravili smo sa gospodinom Amirom Sakićem, Atlagom Gradaščevićem i Dževdom Aganovićem, koji su dio ekipe, koja je inicirala i bavi se organizacijom ovog susreta.

Autor : Elvir Ibrišimović

Fotografija : Elvir Ibrišimović

Snimatelj : Senad Hadžić

Najnovije vijesti