5.9 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaGlavni imam MIZ Bratunac Elvir ef. Hodžić: Moramo napraviti plan odgoja naše...

Glavni imam MIZ Bratunac Elvir ef. Hodžić: Moramo napraviti plan odgoja naše djece prije nego što stupimo u brak (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U poslijeratnom periodu, svjedoci smo ozbiljno narušenih odgojnih vrijednosti u savremenoj porodici. Ovaj problem nažalost nije zaobišao, ni našu društvenu zajednicu. Sve češće smo svjedoci dječije neposlušnosti, nepoštivanja roditelja, neodgovornosti i nedostatka radnih navika, nedovoljnom praktikovanju bontona i ostalih kulturnih navika. Uz sve to vrlo česta pojava je i agresivno ponašanje, koje je prema istraživanjima uzrokovano pretjeranim provođenjem vremena na društvenim mrežama i mobilnim telefonima.

Očigledne posljedice nenamjernog propusta roditelja, ali i društva uopšte u odgoju djece, već su vidljive tokom osnovnog i srednjoškolskog perioda, i prijete da dovedu u pitanje kvalitet života pogođenog djeteta, njegove porodice, ali i društva u cjelini.

Gostujući u sad već popularnoj emisiji televizije „Podrinje“, „Hronika Podrinja“ Glavni imam MIZ Bratunac Elvir ef. Hodžić je između ostalog govoreći o poteškoćama kroz koje današnja porodica prolazi, ukazao na mjere koje je poduzeo i pred sebe postavio Medžlis islamske zajednice Bratunac. On je Govoreći o porodici, kao osnovnoj ćeliji muslimanskog duha, dao suštinske smjernice za jačanje porodice kroz ispravan odgoj djece, ukazujući na činjenicu da taj zadatak ima daleko veći značaj, s obzirom na okolnosti u kakvim se danas porodica nalazi.

Ukazujući na odredbu Kurana da je najbolji ibadet, kada čovjek najviše troši na svoju porodicu Glavni imam Elvir ef. Hodžić je u smislu ispravnog svatanja te odredbe savjetovao:

 „ Ako djete na nečemu insistira, i zaista bi ga to usrećilo, nikad mu to nemojte ispuniti,…..Kada odustane od toga, prva prilika kada se ukaže, iznenadite ga sa tom stvari……..To je odgoj“ ,kazao je Glavni imam Elvir ef.Hodžić. 

Autor: Elvir Ibrišimović

Snimatelj: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti