19.7 C
Janja
Petak, 01.12.2023.
NaslovnicaApeli za pomoćZvornik: H.O. "Help Others" pokrenula hitan apel za pomoć porodici Alić u...

Zvornik: H.O. “Help Others” pokrenula hitan apel za pomoć porodici Alić u Skočiću (VIDEO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

VIDEO PRILOG NA DNU ČLANKA

Skočić kod Zvornika. Nedaleko od Kozluka. U proteklom ratu ovo mjesto preživjelo je velika ubistva i protjerivanja Bošnjaka.

Danas tu boravi na svome porodica Hazima Alića. Tačnije njih trojica. On i dva sina. Svi su teško psihički bolesni. Sami. Bez igdje ikoga. Nakon teške bolesti prije tri godine izgubili su i majku.

Jedno vrijeme boravili su na azilu u Austriji. Vratili se na svoje prijatno ognjište.

Otac Hazim Alić, iako i sam teško psihički bolestan, brine se  za dva također bolesna sina.

Obojica već uveliko momci. Almir 34 godine. Jasmin 29 godina.

Teško psihički bolestan. Zbog toga dosta vremena provodi po bolnicama. U nekoliko navrata i po tri mjeseca. Koristi više vrste tableta. Cijena samo jednog lijeka je preko 100 konvertabilnih maraka. Njihova primanja su samo od socijalnog. Mjesečno dobijaju po 80 km.

Otac Hazim Alić  brine o svemu. Ručno, jer nema veš mašinu, koliko može pere im veš. Kuha im. Čisti. U suštini on im je sav svijet. Da nemaju njega ko zna šta bi bilo sa obojice. Supruga mu je bila sve u životu. Hazim često i potajno za suprugom plače. Sinovima, a posebno Jasminu uveliko nedostaje. Često provode vrijeme na mezarju. Ona ih je podizala i odhranila.

Veliki i gorući problem je dug za struju koji iznosi skoro 500 KM. Često dobijaju opomene za isključenja. Ranije su dobri humani ljudi otplaćivali dugove, ali budući da osim socijalne pomoći nemaju nikakva druga primanja, dugovi konstantno rastu.

Zidovi ispucali i prepuni vlage i buđi. Šporeti dotrajali. Unutrašnja stolarija sva ispucala. Ležajevi propali i poderani.  Bez tepiha hodaju po hladnom i dotrajalom drvenom podu. Nemaju čak ni stola da dostojno čovjeka  kako treba objeduju. Bez ormara su i iole kakvog kvalitetnijeg televizora.

U pomoć se uključila i pokrenula hitan apel H.O. “Help Others” iz Salzburga koju predvodi Zvorničanin (Jusići) Dževad Alić.

Detaljnije u video prilogu:Ukoliko želite pomoći – to možete uraditi na sljedeće načine:

Sa naznakom „Za porodicu Alić iz Skočića“
H.O. “Help others” Salzburg
ÌBAN: AT97 3500 0000 2602 9389
BIC: RVSAAT2S RAIFFEISENVERBAND SALZBURG.
Geld bitte über meinen PayPal.Me-Link senden: https://paypal.me/helpothers1

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti