2.6 C
Janja
Subota, 04.02.2023.
NaslovnicaZanimljivostiZdravstvene blagodati pekmeza

Zdravstvene blagodati pekmeza

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nalazimo se u sezoni branja jabuka a time i pravljenju (kuhanju) pekmeza. U Podrinju skoro pred svakom kućom može se vidjeti vatra i tavica (kazan) u kojem se priprema pekmez, bilo kiseli ili slatki. Cijene su uglavnom: kiseli 15 KM a slatki 10 KM.

Pekmez kao lijek

Pekmez od jabuka kao lijek sadrži visoku koncentraciju željeza i C vitamina, kao i drugih vitamina i minerala. Kao takav, preporučuje se u liječenju anemije. Postoji više kombinacija koje pospješuju rad pojedinih organa i čišćenje cijelog organizma.

Slatki pekmez od jabuke posebno se preporučuje kod neadekvatne ishrane gdje je možete koristiti za jačanje organizma umjesto različitih hemijskih multivitaminskih dodataka.

Za kiseli pekmez od jabuka se koristi divlja jabuka. Ovaj pekmez je izuzetno značajan za dijabetičare i ljude koji imaju zdravstvenih problema. Njegovim konzumiranjem jačate krvnu sliku i imunološki sistem… te ćete nadopuniti nedostatke minerala i vitamina u organizmu na potpuno prirodan i zdrav način.

Ljekovita svojstva pekmeza od jabuka

Pekmez od jabuka ima odlična ljekovita svojstva pomaže za:

  • smanjenje šećera u krvi
  • smanjenje holesterola i triglicerida
  • jačanje i popravljanje krvne slike
  • smanjenje i liječenje kašlja
  • nadoknađivanje minerala i vitamina u organizmu
  • probleme sa jetrom, njeno čišćenje i regeneraciju

Pekmez od jabuka jača imunitet, te pomaže regulaciji šećera u krvi i radu štitne žlijezde. Jabuka sadrži oko 80 % vode oko 10 do 12 % ugljikohidrata, jedan posto masnoća i bjelančevina, a isto toliko ima i celuloze. U njenom sastavu zastupljeni su šećeri – glukoza, fruktoza i saharoza, te organske kiseline. Jabuka u sebi ima dosta velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa dok od minerala najviše ima kalija, fosfora i kalcija.

/receptoor.com/E.B.

Najnovije vijesti