-0.8 C
Janja
Utorak, 07.02.2023.
NaslovnicaPodrinjeBratunacDanas najavljeno da će sa prvim proljetnim danima biti uklonjena crkva iz...

Danas najavljeno da će sa prvim proljetnim danima biti uklonjena crkva iz dvorišta nane Fate Orlović

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Sarajevu se danas održava 14. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na početku sjednice delegat SDP-a Denis Bećirović postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltija šta je uradio po pitanja uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović, nakon što je i Evropski sud za ljudska prava presudio u njenu korist i naložio da crkva bude uklonjena.

 – To je žena koja je izgubila supruga i još 20 bliskih srodnika u genocidu nad Bošnjacima i žena koja više od 2 decenije vodi borbu za povratak svoje privatne imovine. Nana Fata Orlović je istinska heroina i BiH i Evrope. Žena koja je pokazala kako se brani moral, čast i imetak. S druge strane, organi BiH i entiteta RS su pokazali na ovom primjeru još jednom da nemaju ni morala ni časti, jer da imaju ne bi radili to što rade, izjavio je Bećirović.

Predsjedavajući Tegeltija tvrdi da su vlasti poduzele aktivnosti na izvršenu sudske presude.

– Presudom za ljudska prava definisano je da BiH bez odlaganja najkasnije u roku od tri mjeseca kad presuda bude pravosnažna, dakle od 1. aprila 2020. godine, preduzme sve mjere radi osiguranja izvršenja presuda kojima je definisano da se ukloni crkva s imovine aplikanta. Također, definisano je u roku od 3 mjeseca da se isplati iznos od 5.000 eura prvoj aplikantici i iznos od 2.000 eura svim drugim aplikantima. Dogovoreno je da Sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske bude nosilac aktivnosti vezano za presudu suda, što podrazumijeva i uklanjanje crkve sa zemljište, kazao je Tegeltija.

Ipak, prema riječima Tegeltija, razlog zašto crkva još uvijek nije uklonjena iz dvorišta Fate Orlović je pandemija koronavirusa.

– SPC je sa zemljišta uklonila svu pokretnu imovinu, a direkcija i troškovi uklanjanje crkve procijenjeni su na 77.000 KM. Prema informacijama, zbog pojave pandemije COVID-a zaustavljen je proces uklanjanja crkve i bit će nastavljen na proljeće ove godine, rekao je Tegeltija. 

/avaz.ba/E.B.

Najnovije vijesti