23.1 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaAktuelnosti"Ubijeni prirodnom smrću"dio dokaznog materijala sudu (Video)

“Ubijeni prirodnom smrću”dio dokaznog materijala sudu (Video)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Dokumentarni prvenac medijske kuće “Podrinjemedia“, film “Ubijeni prirodnom smrću“ režisera Avde Huseinovića, govori o stradanju Bošnjaka Bijeljine i Janje tokom aprila 1992. godine. Ovo je ujedno i prvo filmsko ostvarenje koje svjedoči o ratnim zločinima na prostoru Bijeljine i Janje i temelji se na relevantnoj arhivskoj građi Haškog tribunala, nacionalnih i regionalnih sudova, te svjedočenju preživjelih svedoka zločina.

O velikoj ulozi i značaju Avde Huseinovića i njegovog rada za historiju Bosne i Hercegovine, kao i kulturu sjećanja govorili smo na premijeri filma “Ubijeni prirodnom smrću”održanoj ljetos u Janji. U prilog tome govori i činjenica, da je Juče po ko zna koji put stigla još jedna u nizu potvrda značaja njegovog rada i to sa nivoa nadležnih sudskih instanci.

Tim povodom autor filma “Ubijeni prirodnom smrću”rađenog u produkciji medijske kuće PODRINJEMEDIA se oglasio i na svom facebook profilu.

“U više slučajeva naši filmovi su bili dokaz Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenjima za ratne zločine.

Prije par sati, obradovao me poziv da se pripremimo i sa filmom “Ubijeni prirodnom smrću” realiziran u produkciji TV Podrinje, da bude dio dokaznog materijala u procesu jutros uhapšenim pripadnicima MUP-a RS, za zločin nad porodicama Sarajlić, Sejmenović i Malagić u Bijeljini 1992. To je onaj film čiju su premijeru pokušali zabraniti ljetos u Janji”.

Podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti