16.4 C
Janja
Nedjelja, 08.09.2024.
NaslovnicaAktuelnostiOdržana press konferencija pred premijeru filma "Postupi po naređenju - dželati u...

Održana press konferencija pred premijeru filma “Postupi po naređenju – dželati u plavom” Avde Huseinovića u produkciji TV Podrinja (VIDEO + FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Multimedijalnog sali Memorijalnog centra Kovači danas je održana press konferencija posvećena premijeri novog dokumentarnog filma autora, novinara, publiciste Avde Huseinovića pod nazivom “Postupi po naređenju – dželati u plavom”.

Nakon prošlogodišnje premijere prvijenca filma, također autora Avde Huseinovića, u produkciji Podrinjemedia (TV Podrinja) pod nazivom “Ubijeni prirodnom smrću”, ovo će za nepune dvije godine biti drugi po redu dokumentarni film iz ove produkcijske kuće.

Na današnjoj press konferenciji osnivač i vlasnik produkcijske kuće Podrinjemedia (TV Podrinje) Vahidin Mulamustafić istakao je značaj snimanja ovakvih filmova koji imaju zadatak čuvanja kulture sjećanja i stalno podsjećanje, uz relevantne historijske izvore i činjenice, da se ovakvo i slično zlo više nikome ne ponovi. Mulamustafić je istakao da je ovo za nepune tri godine kako postoji produkcijska kuća Podrinjemedia već drugi film koji produciraju zajedno sa nadaleko poznatim Avdom Huseinovićem. U obraćanju Mulamustafić je naveo da je već dogovoreno snimanje još dva filma iste i slične tematike.

Vahidin Mulamustafić – osnivač i vlasnik TV Podrinja (Podrinjemedia)

Avdo Huseinović je autor mnogih dokumentarnih filmova koji su ostavili značajan utisak ne samo na publiku u Bosni i Hercegovini, nego i regionu. Nerijetko, kontaktiraju ga ljudi iz Srbije kako bi mu prenijeli svoje utiske o filmu koji su pregledali navodeći kako su užasnuti zločinima koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini.

“To je, po mojim dosadašnjim saznanjima, jedina policijska struktura u svijetu koja je presuđena za genocid. Kada govorimo o učešću MUP-a Republike Srpske u genocidu u Srebrenici tu prvenstveno mislimo i to ćemo ‘hirurški’ precizno prikazati kroz brojne relevantne dokumente, izvještaje, izjave, pa i arhivske snimke, izjave preživjelih priču od 13. julu 1995. godine, o prvoj velikoj egzekuciji srebreničkih Bošnjaka, u zemljoradničkoj zadruzi Kravica, izvršenoj 13. jula u popodnevnim satima kada je, po izvještaju i podacima Tribunala u Haagu za svega nekoliko sati 13. i svega sat ujutru 14. jula ubijeno više od 1.300 srebreničkih muškaraca i dječaka“ – istakao je Huseinović.

VIDEO SA DANAŠNJE PRESS KONFERENCIJE U SARAJEVU – Izvor youtube kanal Federalne novinske agencije FENA

_____________________________

TRAILER FILMA

Premijera filma održat će se u nedjelju 9. januara 2022. godine sa početkom u 18:00h u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovaču u Sarajevu.

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane. Zbog važećih protuepidemioloških mjera broj posjetilaca je ograničen.
Dobro došli!

Izvor: FENA

Anadoly Balkan

/podrinjemedia.

 

Najnovije vijesti