12 C
Janja
Subota, 02.03.2024.
NaslovnicaPodrinjePrvi put u Srebrenici: Majke i preživjele žrtve okupljanjem podsjetile na genocid

Prvi put u Srebrenici: Majke i preživjele žrtve okupljanjem podsjetile na genocid

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Memorijalnom centru Srebrenica danas je održano mirno protestno okupljanje u organizaciji predstavnica udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao i svakog 11- u mjesecu, preživjele žrtve genocida su podsjetile javnost na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Današnje okupljanje prvi put je organizovano u Memorijalnom centru Srebrenica, a prisutni su nosili fotografije i na platnu ispisana imena žrtava genocida iz jula 1995. godine.

“Godinama su se preživjele žrtve genocida, žene i majke iz Srebrenice okupljale svakog 11. u mjesecu u Tuzli. Odlučili smo da okupljanja i mirne šetnje organizujemo u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Prvi put smo u Srebrenici i želimo da podsjetimo javnost na genocid u Srebrenici, da žalosnu činjenicu da svi odgovorni za genocid nisu izvedeni pred lice pravde te da mi još uvijek tragamo za mnogobrojnim žrtvama genocida”, rekla je Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” koja je dodala da su pored žena iz Srebrenice u Potočarima danas bili članovi udruženja iz Sarajeva, Tuzle, Doboja, Doboj Istoka i drugih mjesta.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, kaže da su u proteklim mjesecima okupljanja i šetnje organizovali osim u Tuzli i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Foto: Anadolu Agency (AA)

“Danas smo u Potočarima i 11. jula ćemo biti ovdje. Nakon toga organizovaćemo okupljanja i mirne šetnje u Mostaru, Banjoj Luci i drugim mjestima. Želimo da podsjećamo javnost na genocid u Srebrenici i dok smo žive, to ćemo raditi. Majke iz Srebrenice godinama se bore za istinu i pravdu. O genocidu se mora govoriti, mora se čuti naš glas, mi još tragamo za našim voljenima. Mnoge majke nisu dočekale da pronađu svoju djecu”, istakla je Subašić.

Anadolu Agency (AA)

/Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti