19.3 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSuđenje za ratne zločine u Jusićima: Optuženi Ristanović joj odveo maloljetnog sina

Suđenje za ratne zločine u Jusićima: Optuženi Ristanović joj odveo maloljetnog sina

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako joj je optuženi Vlado Ristanović odveo sina, čije tijelo je kasnije, zajedno sa posmrtnim ostacima supruga, pronašla u masovnoj grobnici.

Hata Hasanović, koja je s mužem i petero djece živjela u selu Jusići, ispričala je kako je 27. maja 1992. godine počelo granatiranje, te da se s maloljetnim sinom i ostalim mještanima sakrila u podrum kuće Abdulaha Mustafića.

Kako je navela svjedokinja, na vrata je došla Hata Ibrahimović sa tri srpska vojnika, među kojima je bio Vlado Ristanović.

“Vlado je rekao: ‘Izlazite svi’, i mi smo krenuli. Na stepenicama me je sin uzeo za ruku, ali mu je Vlado rekao da pusti, da je on vojnik, i odveo ga”, kazala je svedokinja.

Nju i ostale su, kako je navela, odveli do druge kuće, gdje su ih poredali ukrug.

“Vlado je natjerao Jasmina Hasanovića da ide od kuće do kuće i izvodi ljude”, rekla je svjedokinja te dodala da su ih poveli prema stanici.

Kako je ispričala u Državnom sudu, muškarce su postrojili uza zid jedne kuće, te je potom Vlado Ristanović počeo pucati iznad njihovih glava, tako da se kuća zapalila. Navela je i da su razdvojeni muškarci, a žene i djeca odvedeni prema školi u Malešiću, gdje je na putu srela Memsura Ibrahimovića, koji je zvao Peru Radića.

“Memsur je pitao Peru može li njegova punica, koja je bila ranjena, ostati s njima, i Pero mu je rekao da može”, kazala je svjedokinja i napomenula da je Peru vidjela s leđa.

Dok su išli prema školi, svjedokinja je, kako je navela, vidjela kolonu muškaraca, među njima i svog sina i muža zadnji put.

Posmrtne ostatke sina i muža našla je u masovnoj grobnici “Ramin grob”, te su ukopani u Memićima.

Odbrane optuženih uložile su zapisnik o saslušanju ove svjedokinje koja je iskaz dala istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 2013. godine, navodeći da je drugačije govorila u istrazi nego pred Vijećem Državnog suda.

Miloš Perić, branilac optuženog Ristanovića, pitao je svjedokinju da li je još bilo vojnika, na što je ona odgovorila potvrdno.

“Ja samo znam da je Vlado odveo mog sina – ako ga on nije ubio, neka kaže ko je”, rekla je svjedokinja i počela plakati.

Pero Radić zvani “Jarac”, Božo Vidović, Petko Tomić zvani “Gavran” i “Crni gavran”, Branko Studen i Vlado Ristanović zvani “Tošanov” terete se za ubistva najmanje 48 osoba te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. januar.

Izvor: Detektor.ba

Najnovije vijesti