Karfiol je povrće koje ne sadrži masti i natrijum. Redovnim konzumiranjem karfiola smanjuje se rizik od nastanka kancera. Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C.
Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu.
Karfiol sadrži kalijum, mineral koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića.
Pored toga, u ovom povrću se nalaze i izotiocijanati koji sprečavaju razvoj ćelija raka.
Redovno konzumiranje karfiola sprečava se oštećenje organizma usled dejstva slobodnih radikala jer sadrži moćne antioksidante.
U karfiolu se nalazi i dosta vitamina K i omega-3 masnih kiselina, koji smanjuju upalu. Redovnim konzumiranjem ovog povrća smanjuje se rizik od nastanka artritisa, gojaznosti, dijabetesa…
Karfiol može smanjiti upale i čuvati zdravlje krvnih sudova. Takođe, ovo zdravo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju.
Ova namirnica sadrži i glukozinolate koji aktiviraju prirodnu detoksikaciju organizma.
U karfiolu se nalazi i alicin koji deluje povoljno na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara.
Pored toga, kombinacija selena i vitaminoma C jača imuni sistem i održava nivo holesterola u krvi.
/zdravljeipriroda.com