23.7 C
Janja
Srijeda, 01.05.2024.
NaslovnicaZdravljeZdravstvene dobrobiti grožđa

Zdravstvene dobrobiti grožđa

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U bobicama grožđa kriju se vitamini A, B i C te velika količina minerala i hranjivih supstanci, kao što su folna kiselina, enzimi, proteini, kalcij, magnezij, kalij, mangan, fosfor…. Grožđe sadrži antioksidanse i djeluje kao prirodni tonik organizma, koji odlično utiče na mozak, čime usporava starenje i sprečava demenciju. Crno grožđe je naročito zdravo i tokom ljeta treba ga jesti što češće zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, ali i obilja biljnih vlakana, kalcija i željeza.

Grožđe čuva zdravlje kostiju

Grožđe je bogat izvor minerala i hranjivih supstanci kao što su bakar, željezo i mangan – svi potrebni za razvoj i čvrstoću kostiju. Ako ćete redovno jesti grožđe (da bar možete svaki dan) spriječit ćete ili barem smanjiti probleme vezane sa starenjem, kao što su slabost kostiju, bolovi u zglobovima i osteoporoza. Mangan je u organizmu neophodan i zbog pravilnog metabolizma, za izgradnju kostiju, vezivnog tkiva i stvaranje kolagena.

Štiti od bolesti srca

Grožđe sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara. Osim toga, antioksidansi prisutni u grožđu mogu spriječiti oksidaciju LDL holesterola (lošeg holesterola) koji blokira krvne žile i među glavnim je razlozima nastanka bolesti srca.

Jača vid

Redovn konzumacija grožđa pozitivno utiče na zdravlje očiju, jer štiti mrežnjaču oka od propadanja te smanjuje rizik od nastanka žute pjege. To je najčešći uzrok sljepoće kod osoba starijih od 50 godina, a prate je zamućeni vid i iskrivljena slika.

Grožđem protiv astme

Grožđe se može koristiti i kao lijek za astmu, jer je grožđe poprilično vodenasto voće pa povećava vlagu u plućima te smanjuje napade astme.

Ublažava migrenu

Vitamin B2 ili riboflavin pokazao se naročito djelotvornim u ublažavanju migrene i glavobolje.

Istraživanja su pokazala da se kod osoba koje boluju od migrene nakon uzimanja tog vitamina učestalost migrena smanjila za čak 50 posto.

Patite li od migrene, što češće pripremajte svježi sok od grožđa i pijte ga nerazrijeđenog. 

/poljoprivreda.ba

Najnovije vijesti