16.5 C
Janja
Srijeda, 01.05.2024.
NaslovnicaZdravljeORAH: Zdravstvene koristi oraha

ORAH: Zdravstvene koristi oraha

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Konzumiranje oraha doprinosi zdravlju srca i krvnih sudova, boljem radu mozga, popravlja raspoloženje, štiti kosti, prevencija je protiv nastanka kamena u žuči…

Orah je jedan od najboljih biljnih izvora bjelančevina. Bogat je biljnim vlaknima, vitaminima B grupe, vitaminom E, magnezijumom i antioksidansima. Većina nutricionista i ljekara preporučuje da se dnevno pojede 30 grama oraha.

Štite srce

Postoje brojne studije da konzumacija oraha veoma godi srcu i krvnim sudovima. Orah sadrži zdrave masnoće tipa omega 3, za koje je poznato da pomažu da arterije ostanu prohodne, a njegova antiinflamatorna svojstva takođe štite arterije od “šoka” i upale koju može da izazove konzumiranje pretjerano masne hrane. Redovna konzumacija oraha pomaže da se snizi loš, a poveća dobar holesterol u krvi.

Dobr je za mozak

Samo 30 grama oraha dnevno obezbeđuju 95% potrebne dnevne doze omega 3 masnih kiselina! Omega 3 masne kiseline iz oraha spadaju u zdrave masnoće. 

Pomažu protiv nesanice

Ako patite od poremećaja ritma spavanja, možda će vam malo oraha pomoći. Orasi su prehrambeni izvor melatonina, pa vam mogu pomoći da bolje spavate kad je za to vrijeme, a da se lakše budite kad je za to vrijeme! Radnicima u noćnoj smjeni se savetuje da jedu orahe da bi dobili dovoljno melatonina (usled nedostatka noćnog sna, njihovo telo ga ne proizvodi dovoljno).

Sprečavaju formiranje kamena u žuči

Brojna proučavanja su pokazala da konzumiranje oraha smanjuje rizik od nastanka kamenova u žuči. Dakle, ima razloga da gricnemo poneki orah svakog dana!

Štite kosti
Orah je dobar izvor kalcijuma i magnezijuma, koji gode kostima. Orasi takođe pomažu formiranje kolagena i sprečavaju gubitak minerala iz kostiju, tako da pomažu da kosti ostanu snažne i u odmaklim godinama.

/zdravahrana.com

Najnovije vijesti