23.7 C
Janja
Srijeda, 01.05.2024.
NaslovnicaZdravljeZdravstvene prednosti krompira

Zdravstvene prednosti krompira

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Krompir je bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji ga čine vrlo zdravim. To je svestrano korijenasto povrće i osnovna hrana u mnogim domaćinstvima. 

Prehrambeni sadržaj krompira može varirati u zavisnosti od sorte i načina na koji se priprema. Na primjer, prženje krompira dodaje više kalorija i masti nego pečenje.

Takođe je važno imati na umu da ljuska krompira sadrži veliku količinu vitamina i minerala. Oguljeni krompir ima znatno manji nutritivni sadržaj.

Sadrži antioksidanse

Krompir je dobar izvor antioksidanata koji može umanjiti rizik od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka. Bogat je jedinjenjima poput flavonoida, karotenoida i fenolnih kiselina.

Može pomoći u kontrolisanju šećera u krvi

Krompir sadrži rezistentni škrob, koji može pomoći u smanjenju otpornosti na inzulin. To zauzvrat može pomoći poboljšanju kontrole šećera u krvi.

Može poboljšati probavu

Rezistentni škrob u krompiru je izvor ishrane za korisne bakterije iz crijeva. Pretvaraju ga u butirat masnih kiselina kratkog lanca, koji je povezan sa smanjenom upalom u debelom crijevu, poboljšanom odbranom i nižim rizikom od raka.

Prirodno je bez glutena

Ako praktikujete dijetu bez glutena, razmislite o dodavanju krompira svojoj ishrani. Prirodno je bez glutena, što znači da neće izazivati neugodne simptome.

Daje osjećaj sitosti

Osim što je hranjiv, krompir brzo zasiti. Istraživanja su pokazala da je krompir jedna od najvažnijih namirnica. On može povećati nivo hormona sitosti, kao što je holecistokinin.

Veoma je raznovrstan

Ne samo da je krompir zdrav, već je i ukusan i raznovrstan.

Krompir se može pripremiti na više načina, uključujući kuhanje, pečenje i kuhanje na pari. Međutim, prženje krompira može značajno povećati njegov kalorijski sadržaj ako koristite puno ulja.

/zdravljeipriroda.com

Najnovije vijesti