Sjemenke bundeve odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu potrebne za održavanje zdravlja srca i regulisanju krvnog pritiska.
Koriste se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K.
Sjemenke bundeve smanjuju holesterol
Istraživanja su pokazala da bumdevine sjemenke loš holesterol mogu smanjiti za 13 posto, a nivo ukupnog holesterola za 10 posto. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.
Poboljšavaju raspoloženje
Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.
Štite od dijabetesa
Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su djelotvorne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na insulin.
Olakšavaju artritis
Sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30g semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.
Sprječavaju nastanak osteoporoze
Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti od tome da počnu grickati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo četvrtina šoljice sjemenki bundeve sadrži čak 17 posto preporučene dnevne vrijednosti cinka.
/agrosavjet.com