22.6 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaZanimljivostiDevet zdravstvenih prednosti koje ima cvekla

Devet zdravstvenih prednosti koje ima cvekla

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Dovoljno je da svakodnevno popijete jednu čašu soka od svježe cvekle za imunitet i da sebi obezbijedite dobro zdravlje. Preporučeni dnevni unos ove biljke djeluje antioksidantno i antiupalno na organizam. 

Poboljšava funkciju jetre

Funkcije jetre jeste da očisti organizam od toksina i time obezbijedi normalno funkcionisanje organizma. Na žalost ova žlijezda godinama propada i može dovesti do velikih komplikacija. Zato je cvekla odličan antioksidans koji će poboljšati lakšu razgradnju toksičnih materija i poboljšanom funkcionisanju jetre.

Cvekla za krvnu sliku

Da bi se poboljšala krvna slika neophodno je unositi namirnice koje su bogate gvožđem. Osobama koje pate od anemije preporučuje se konzumacija crvenog mesa, koštunjavog voća, mahunarki, crna čokolada i cvekla. Činjenica da raznovrsna hrana obezbeđuje veliki unos neophodnih minerala koje doprinose boljoj krvnoj slici. Međutim nemaju sve namirnice veliku količinu gvožđa koja bi obezbedila poboljšanje krvne slike. Upravo je to najveća prednost cvekle, jer se ona nalazi na prvom mjestu kao biljka koja u sebi sadrži najveći procenat gvožđa. Za samo nedelju dana svakodnevne konzumacije ove biljke možete drastično popraviti krvnu sliku.

Smanjuje upale

Upalni procesi česta su pojava virusnih infekcija koja su se proširila u organizmu. Crvenila, otoci i bol su pokazatelji da se dešava upalni proces unutar organizma. Najefikasnije prirodno rješenje za ovu imunološku tegobu jeste cvekla za imunitet. Činjenica da ova biljka sadrži betaline koji imaju antiinflamarotna svojstva i smanjuju upalne procese unutar organizma.

Prevencija kancerogenih ćelija

Cvekla poboljšava prokrvljenost organizma i time doprema veću količinu kiseonika do svih organa. Kiseonik u ćeliji sprečava pojavu kancera i time se štiti svaki organ.

Jača imuni sistem

Možda najvažnija funkcija ove biljke jeste što tokom čitave godine štiti imuni sistem. Sok ovog povrća je odličan napitak za imunitet, jer sadži dovoljnu količinu energije i hranjivih svojstava koja će obezbijediti zdravlje čitavog organizma. Možda je do sada najveća primjena ove biljke upravo zabilježena u danima prehlada i gripa kada se preporučuje veći dnevni unos zdravih namirnica koje će obezbijediti ublažavanje upalnih procesa, slobodnih radikala i anemije.

Smanjuje krvni pritisak

Naučno je dokazano da ukoliko svakoga dana popijete jedu šolju soka od cvekle,možete smanjiti krvni pritisak i dobiti veću izdržljvost mišića. Možda niste znali da je tajna izdrdžljivosti profesionalnih atletiračara upravo napitak od ove biljke.

 Liječi artritis

Oboljenje zglobova pogađa više od trećine svjetske populacije. Na žalost propadanje zglobova predstavlja veliki problem u svakodvnevnom funkcionisanju. Stoga se oboljelima od artirtisa preporučuje povećan dnevni unos cvekle usljed njenih velikih ljekovitih svojstava.

Detoksikuje organizam

Kako je već navedeno cvekla za imunitet poboljšava izbacivanje štetnih toksičnih materija koje se zadržavaju u našem organizmu. Dovoljno je da dnevno popijete 2 dl soka od cvekle i da sebi obezbijedite detoksikaciju čitavog metabolizma.

Spriječava demenciju

Svakodnevno konzumiranje cvekle doprinosi boljoj koncentraciji, memoriji i smanjivanju rizika od demencije.

/minutzamene.com

Najnovije vijesti