12.6 C
Janja
Subota, 04.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiGodišnjica smrti heroja Akifa Ustića

Godišnjica smrti heroja Akifa Ustića

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan prije 31. godinu život Domovinu Bosnu i Hercegovinu dao je heroj Akif Ustić. U zasjedi su poginula još 22 borca ARBiH, a šest ih je ranjeno.

Akif Ustić rođen je 16. 06. 1947. godine u Srebrenici od oca Enesa. Bio je profesor fizičkog vaspitanja.

Do agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je nastavnik koji je djecu učio plemenitim vrijednostima, a prije svega da budu dobri ljudi. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu dolaze i teška vremena, tako da je dnevnik i olovku zamijenio puškom.

Poginuo je u zasjedi u Zalazju 13. 10. 1992. godine na položaju zamjenika zapovjednika teritorijalne odbrane. U zasjedi su poginula još 22 borca ARBiH, a šest ih je ranjeno.

Tijela ubijenih su prevezene u Bratunac, a u Srebrenicu su vraćena nakon pet dana gdje su i ukopana na mezarju na Starom gradu.

Ratno priznanje “Zlatni ljiljan” mu je posthumno dodijeljeno 1994. godine.

Godine 1993. dobrovoljnim prilozima građana Srebrenice gradi se turbe na Starom Gradu u čast poginulog Akif Ustića i njegovih vojnika. Agresije snage koje su 1995. godine ušle u Srebrenicu srušile su turbe kao i sve ostale objekte koje pripadaju bošnjačkoj i kulturi.

Nakon rata i povratka preživjelih Bošnjaka u Srebrenicu, pokrenuta je inicijativa za obnovu šehidskog turbeta u Starom gradu.

Turbe je obnovljeno od 2005. do 2008. godine sredstvina fonda za zaštitu šehidskih mezarja kantona Sarajevo.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti