14.3 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaZdravljePet razloga zbog kojih biste ove jeseni trebali jesti kruške

Pet razloga zbog kojih biste ove jeseni trebali jesti kruške

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Mekane, slatke kruške idealna su jesenja namirnica koja je odličnan izvor vitamina i minerala važnih za dobro stanje celokupnog organizma.

Smanjuju rizik od srčanih oboljenja

U kori kruške nalazi se kvercetin – antioksidans koji smanjuje upale, kao i rizik od srčanih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak i holesterol.

Pomažu kod dijabetisa

Iako je slatko voće, kruške su povezane i s manjim rizikom od dijabetesa.

Sadrže dijetalna vlakna koja pomažu usporavanju probave pa telo ima više vremena za razgradnju viška šećera. Na taj način ćemo sniziti nivo šećera u krvi.

Osim toga, istraživanje koje je sprovedeno na životinjama otkrilo je da biljni spojevi, poput antocijana koji se nalaze u oguljenom kruškama, imaju i „anti-dijabetes“ i protivupalni učinak.

Pomažu i kod mršavljenja

Hranljive materije u kruškama osim što čuvaju zdravlje, pomažu i kod gubitka neželjenih kilograma. Razlog tome jeste to što kruška ima malo kalorija, puno vode i relativno puno dijetalnih vlakana.

Pokazalo se da niskokalorična dijeta bogata hranjivim sastojcima pomaže kod mršavljenja, dok povećana hidratacija pokazuje da doprinosi zdravoj težini. Osim toga, vlakna u kruškama daju osećaj sitosti, te sprečavaju prejedenje.

Poboljšavaju rad probave i crijeva

Jedna od najboljih prednosti krušaka je poboljšanje probave. Kruške su veoma bogate vlaknima. Hrana bogata vlaknima pospješuje probavu. Dijetalna vlakna daju grubu hranu i ubrzavaju proces probave. Dakle, poboljšava probavu.

Povećajte imunitet

Imunitet je najvažniji za zaštitu vašeg tijela od uobičajene bolesti. Za jačanje imuniteta potrebna je pravilna prehrana. Kruške imaju veliku količinu hranjivih tvari poput vitamina A, vitamina C, vitamina K, mangana, željeza, bakra i mnogih drugih. Svi nutrijenti podižu imunitet i štite od uobičajenih bolesti poput prehlade, gripa i infekcija.

Najnovije vijesti