10.9 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaZdravljeZdravstvene prednosti limuna

Zdravstvene prednosti limuna

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Za vrijeme prehlade ga redovno koristimo, ali on se može koristiti i u drugim situacijama. Bogat je vitaminom C i idealan je za jesenske i zimske dane, jer doprinosi jačanju imuniteta.

Ovo je nekoliko zdravstvenih prednosti limuna:

Jačanje imuniteta

Hrana bogata vitaminom C i drugim antioksidansima može pomoći u jačanju imunološkog sistema protiv klica koje izazivaju prehladu i grip. Iako se čini da dodaci vitamina C ne smanjuju učestalost prehlade u populaciji, oni mogu pomoći da se smanji dužina trajanja prehlade. Vitamin C takođe može pomoći u jačanju imuniteta kod ljudi koji su podvrgnuti ekstremnoj fizičkoj aktivnosti.

Čuva srce zdravim

Pored ostalog voća i povrća koji sadrže antioksidanse, limun je odličan izvor vitamina C, koji sprječava stvaranje slobodnih radikala u tijelu. Limun također smanjuje visoki krvni pritisak  i povećava razinu HDL holesterola.

Pomaže u borbi protiv prehlade

Limun je jedna od glavnih namirnica kada smo prehlađeni. Nikad ne podcjenjujte ljekovitu moć vrućeg napitka s limunom za vrijeme prehlade, gripe i neugodnog kašlja. Limun pomaže smiriti nadraženo tkivo i smanjiti histamin; hemikaliju koja uzrokuje upalu i curenje nosa.

Olakšava disanje

Ako patite od sinusitisa, limun može biti rješenje za vas. Pomiješajte sok od pola limuna i prstohvat soli sa šoljicom mlake vode. Nagnite glavu i ulijte malo u nosnice. To će lijepo očistiti vaše sinuse.

Dobar je za bubrege

Limunska kiselina u limunu pomaže spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca. Svako jutro popijte čašu tople vode sa sokom od limuna. Osim toga pomaže i kod varenja i poboljšava vaš metabolizam.

Detoksikuje organizam

Voda sa limunom čisti i detoksikuje jetru povećavanjem probavnih enzima. Jetra je apsolutno neophodna za zdravlje. Ima više od pet stotina funkcija, od kojih su mnoge uključene u proces detoksikacije organizma. Da biste podstakli prirodnu detoksikaciju tijela važno je i kako se hranite.

/alternativa-za-vas.com

Najnovije vijesti