12.5 C
Janja
Subota, 19.04.2025.
NaslovnicaZdravljeZbog čega je blitva dobra za naše zdravlje

Zbog čega je blitva dobra za naše zdravlje

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Jedna je od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, nema veliku energetsku vrijednost, ali ima odličnu kombinaciju tradicionalnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana. Veoma je korisna za povećanje imuniteta. Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i “vitaminima za oči”. Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka.

Blitva spada u istu porodicu kao spanać i cvekla. Može se jesti u kombinaciji s različitim jelima. Najbolje ju je kuvati svega nekoliko minuta kako bi sačuvala svu svoju nutritivnu vrijednost. Tradicionalno se kombinuje sa ribom i krompirom, ali se može koristiti kao prilog, salata ili čak glavno jelo.

Štiti od osteoporoze


Vitamin K te minerali kalcij i magnezij brinu o zdravlju i snazi kostiju. Vitamin K1 sprečava prekomjernu aktivaciju osteoklasta, stanica koje razgrađuju koštano tkivo. Osim toga, vitamin K1 se u crijevima pretvara u vitamin K2, koji potiče aktivaciju osteokalcina, najvažnijeg ne-kolagenskog proteina u koštanom tkivu. Osteokalcin je posebno važan jer usmjerava molekule kalcija prema kostima.

Pomaže u mršavljenju


Blitva je vrlo dobar saveznik u mršavljenju i održavanju vitke linije. Ovo povrće ima malo kalorija, a njegova prednost je velika količina dijetalnih vlakana. Vlakna usporavaju apsorpciju masti i ugljikohidrata te daju osjećaj sitosti. Istovremeno, blitva je prepuna hranjivih tvari i fitonutrijenata koji će se pobrinuti da vaš organizam tijekom dijete dobije sve što mu je potrebno za optimalno zdravlje.

Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa


Poznato je da su dijetalna vlakna izuzetno korisna u prevenciji i kontroli dijabetesa tipa 2. Vlakna usporavaju apsorpciju nutritivnih spojeva, što doprinosi održavanju nivoa šećera u krvi duže vrijeme. Istraživanja su potvrdila da vlakna također pomažu smanjiti glikolizirani hemoglobin kod pacijenta koji su već oboljeli od ove bolesti.

Sprečava Alzheimerovu bolest


Zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamin K može spriječiti odumiranje živčanih stanica, koje je posljedica oksidativnog stresa. Prema mišljenju naučnika, nizak nivo vitamina K povezan je sa razvojem Alzheimerove bolesti, što je potvrdila i studija provedena na Univerzitetu North Carolina. Vjeruje se da uzimanje većih količina vitamina K može djelotvorno prevenirati ovu bolest.

Štiti zdravlje srca i krvnih žila


Blitva sadrži nutrijente koji povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje. Istraživanja su pokazala da ljudi koji ne unose dovoljne količine kalcija, magnezija i kalija imaju veću vjerojatnost od pojave visokog krvnog pritiska. Smatra se da ovi minerali potiču otpuštanje natrija iz organizma te tako doprinose širenju arterija i snižavanju povišenog krvnog pritiska. Važno je napomenuti da uzimanje tih minerala u obliku suplemenata ne daje iste zdravstvene dobrobiti kao kada se oni unose putem hrane.

Smanjuje rizik od raka


Vitamin K prisutan u lišću blitve povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja raka prostate, debelog crijeva, dojke i jetre. Blitva je dobar izvor beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Osim što čuva zdravlje očiju, ovaj vitamin je i snažan borac protiv oksidativnih oštećenja, poznatih uzročnika raka.

Najnovije vijesti