20.4 C
Janja
Ponedjeljak, 24.06.2024.
NaslovnicaZdravljeAmbrozija napunila ambulante u Bijeljini

Ambrozija napunila ambulante u Bijeljini

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U domovima zdravlja širom RS povećan je broj pacijenata sa simptomima kihanja, kašljanja, pojačane sekrecije iz nosa te suzenja i svraba očiju, koji su uzrokovani alergijom na ambroziju.

Aleksandra Mijatović, specijalista porodične medicine bijeljinskog Doma zdravlja, kaže da u prosjeku imaju dnevno do 100 pacijenata u svim timovima porodične medicine ovog doma zdravlja. “Broj pacijenata koji se javljaju sa tegobama vezanim za ambroziju je prosječan i odgovara nekom prošlogodišnjem broju, to je otprilike tri do pet pacijenata po ambulanti, odnosno timu porodične medicine u toku dana”, kaže Mijatovićeva. Mijatovićeva ističe da statistički podaci govore da će taj broj biti i povećan u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra kako se bude povećavala i koncentracija polena ambrozije u vazduhu. S obzirom na to da imamo 55 timova porodične medicine, a oko 100.000 stanovnika, uklapamo se u podatke Evropske i Svjetske zdravstvene organizacije, gdje otprilike svako peto dijete ima neku alergiju, a svaki deseti čovjek neki vid alergijske reakcije u ovom periodu kada je aktuelna ambrozija.

 Kako bismo se zaštitili od alergije na ambroziju, ljekari savjetuju da ujutru i prijepodne ne provjetravamo stambeni prostor niti da boravimo na otvorenom. “U sezoni cvjetanja ambrozije treba držati zatvorene prozore stana i automobila tokom vožnje. Ako pada kiša, ona skida polen, pa se tada preporučuje izlazak napolje. Obavezno je kupanje uveče prije spavanja, jer se polen zadržava na kosi i površini tijela”, savjetuje Mijatovićeva.

Obavezno uništavanje ambrozije

Gradska uprava Bijeljina pozvala je sve odgovorne da ispoštuju obavezu uništavanja najsnažnijeg alergena, korovske biljke ambrozije, za čije je uklanjanje sa javnih površina iz lokalnog budžeta lani izdvojeno 15.000 KM. Najavljena je pojačana kontrola koju će vršiti nadležni poljoprivredni inspektor i Komunalna policija, kao i sankcionisanje nesavjesnih vlasnika i korisnika parcela. Odlukama lokalne vlasti dužnost uništavanja ambrozije još od 2005. godine imaju vlasnici i korisnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, kao i subjekti koji održavaju javne površine u gradu, a za neodgovorne su predviđene kazne od 150 KM do 2.000 KM.

Izvor: Nezavisne.

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti