Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C.
Karfiol sadrži kalijum, mineral koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića. Pored toga, u ovom povrću se nalaze i izotiocijanati koji sprečavaju razvoj ćelija raka. Karfiol je bogat vlaknima, koja pomažu da se poveća imunitet organizma.
Pomaže kod artritisa
Budući da je karfiol bogat izvor vitamina K i omega-3 masnih kiselina, pomaže da se smanji bol prouzrokovan stanjem artritisa. Karfiol ima antiinflamatorna svojstva koja smanjuju upalu i bol u zglobovima. Također je bogat jedinjenjem poznatim kao glukorafanin, koji sprečava infekcije u stomaku, a koje izazivaju čirevi.
Smanjuje upale
Karfiol može smanjiti upale i čuvati zdravlje krvnih sudova. Takođe, ovo zdravo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju. Karfiol ima antiinflamatorna svojstva koja smanjuju upalu i bol u zglobovima. Također je bogat jedinjenjem poznatim kao glukorafanin, koji sprečava infekcije u stomaku, a koje izazivaju čirevi.
Poboljšava zdravlje srca
U karfiolu se nalazi i alicin koji deluje povoljno na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara.
Jača imuni sistem
Pored toga, kombinacija selena i vitaminoma C jača imuni sistem i održava nivo holesterola u krvi.
Štiti zdravlje očiju
Vitamin C i ostali antioksidansi učinkoviti su u smanjenju rizika od pojave makularne degeneracije (AMD), koja može dovesti do sljepoće, posebno kod starijih osoba. Sulforafan prisutan u karfiolu sprečava oštećenje vida i razne bolesti oka poput katarakta.
/zdravljeipriroda.com