14.3 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaZanimljivostiZdravstvene prednosti jabuka

Zdravstvene prednosti jabuka

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Jabuke su prepune hranljivih sastojaka i zaista mogu da pomognu, da vam doktor ne bude potreban.

Može se jesti sirova, a može se i skuhati, preraditi u sokove, marmelade, želee, a poznato je i vrlo cijenjeno jabučno sirće. Ne zaboravimo i na pripremu ukusnih kolača.

Jabuka je bogata hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.

Vlakna iz jabuke smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti

Ljudi koji jedu hranu bogatu vlaknima dobivaju određenu količinu zaštite od Parkinsonove bolesti. Ovu bolest karakterizira poremećaj središnjeg nervnog sistema, a jabuka sadrži flavonoide – fitokemikalije koje imaju antioksidansni učinak na nervni sistem.

Jabuke snižavaju i visok holesterol i krvni pritisak

Uživajte u sočnoj jabuci i ne samo da jabuke imaju izvanredan okus, same ili kada se dodaju jelima, već imaju i zdravstvene prednosti. Studije su povezale konzumiranje jabuka sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, što može biti povezano sa prednostima rastvorljivih vlakana koja se nalaze u jabukama pri snižavanju holesterola.

S jabukom protiv prehlade

Jabuka je bogata vitaminom C koji je potreban za obnovu imunološkog sustava. U prosječnoj jabuci ima oko osam miligrama vitamina C što je 14 posto od dnevne potrebe. Nedostatkom vitamina C sporije se oporavljamo od virusnih infekcija, skloniji smo nastajanju modrica i krvarenju desni.

Sok od jabuke može poboljšati pamćenje

Sok od jabuke može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i unaprijediti intelektualne funkcije. U jabuci se nalazi velika količina željeza koja smanjuje koncentraciju toksičnih materija u moždanim ćelijama i usporava uticaj starenja na rad mozga. Isto tako potiče proizvodnju acetilkolina koji jača komunikaciju između neurona i zahvaljajući tome pomaže u pamćenju.

S jabukom smanjujete rizik od dijabetesa

Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju 28 posto manje izgleda da razviju dijabetes tipa 2. Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansom antocijaninom koji reguliše šećer u krvi. Inače je antocijanin zaslužan za boje u voću i povrću – crvenu, plavu i ljubičastu.

Jabuka čisti zube i uništava štetne bakterije

Jabuka neće zamijeniti četkicu i pastu za zube, ali konzumacija jabuke će zube svakako ojačati. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u ustima

Jabuka sadrži fosfor, kalcij i fluor koji sprečavaju razvoj karijesa.

Vjerovali ili ne, pranjem uništavamo 60 posto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke čak 90 posto.

/zdravljeipriroda.com

Najnovije vijesti